فروشگاه اینترنتی سبزآبی، نمایندگی انحصاری فروش اینترنتی لباس نوزاد و کودک برندهای تیک تاک و برگ سبز
وضعیت مزاجی نوزاد، نشانه سلامت کودک

وضعیت مزاجی نوزاد، نشانه سلامت کودک

  • 1399/05/05
  • 1366
شاید مسخره به نظر بیاد ولی یکی از بزرگترین معضل پدر و مادرها، دفع کوچولوشونه از این باب یه مقاله مفید تیم سبز آبی بی بی برای شما آماده کرده

که سیر تا پیاز یبوست رو در نوزادان زیر 6 ماه بررسی کرده و تقدیم حضورتون میکنه.

یبوست در نوزادان تا 6 ماهگی

جالبه بدونید وقتی یه نوزاد توی خونه دارید شاید یکی از پیام های عاشقانه زمانی که سرکار هستید دریافت می کنید از همسرتون که باعث خوشحالی شما میشه اینه که : فداش بشم من بالاخره پی فی کرد!!
وضعیت مزاجی نوزاد یکی از نشانه های سلامت کودک است. ضمن اینکه بروز مشکل در مزاج نوزاد خود زمینه ابتلا به بیماری را ایجاد می کند. تشخیص یبوست در نوزاد و حل به موقع مشکل و مراقبت های مربوط به آن نکاتی هستند که دانستن آن ها، والدین را در نگهداری از نوزادشان یاری می دهد.

چه موقع می گوییم نوزاد دچار یبوست شده است ؟

وقتی کودک این علامت ها را با هم داشته باشد دچار یبوست شده است:

  • مدفوع سفت، خشک یا تکه تکه
  • گریه و زورزدن هنگام دفع (زور زدن تنها نشانه یبوست نیست)
  • مدفوع نکردن برای 2 تا 3 روز در کودکانی که شیرخشک می خورند و یک هفته برای کودکانی که شیر مادر می خورند (وقتی مدفوع نرم است، دفع یک بار درهفته به معنی یبوست نیست)
  • اشتهای کم، وزن نگرفتن و خونریزی از مقعد
  • بدبو بودن مدفوع یا باد شکم
  • نفخ شدید
  • گریه کردن نوزاد و ناراحتی، تحریک پذیری یا درد قبل از دفع
  • احساس درد در ناحیه شکم
  • سیخ نگه داشتن پا برای اجتناب از درد و دفع
  • بی اختیاری مدفوع
  • تهوع

تعداد دفعات دفع در نوزادان

یبوست با توجه به تعداد دفعات اجابت مزاج، قوام مواد دفعی و مشکل در هنگام اجابت مزاج تعریف می شود. پس یبوست یک پدیده نسبی است. یک کودک سالم ممکن است هر دو تا سه روز یک بار اجابت مزاج بدون مشکل داشته باشد. ولی در صورت بروز مشکل هنگام اجابت مزاج، همین هر سه روز یک بار دفع هم یبوست است. در واقع سفتی یا نرمی مدفوع ملاک مهم تری برای تشخیص یبوست است تا دفعات اجابت مزاج. به طور کلی در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند و میزان شیر دریافتی آن ها کافی است یبوست کمتر مشاهده می شود.
درهفته اول، نوزاد درهر روز 8 تا10 بار مدفوع شل می کند که درنوزادی، که با شیرمادر تغذیه می شوند، بعد ازهفته اول تا هفته چهارم تعداد آن به 4 بار در روز کاهش می یابد.
بیشتر کودکان روزانه یک یا چند بار مدفوع می کنند و ممکن است برخی کودکان هر 36 تا 48 ساعت یک بار مدفوع کنند.
از4 تا8 هفتگی، تعداد دفع به یک بار درروز کاهش می یابد که این مقدار برای نوزادان شیرخشکی اغلب ثابت است، ولی بیشتر نوزادان شیرمادرخوار ممکن است کمتر از این تعداد (حتی سه روز یک بار) هم مدفوع کنند.

لباس راحت

عوامل ایجاد یبوست در نوزادان زیر 6 ماه چیست؟

شیر خشک:

نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می کنند، بیشتر مستعد یبوست هستند، چون هضم شیرخشک دشوارتر از هضم شیر مادر است. به علاوه شیر خشک مدفوع را سفت و حجیم می کند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، معمولاً دچار یبوست نمی شوند و مدفوع شان همیشه نرم است، حتی اگر شکم شان چند روز کار نکرده باشد.

مواد غذایی جامد:

زمانی که دادن غذاهای جامد به نوزاد شروع می شود، مدتی طول می کشد تا بدن روش هضم غذاهای جدید را یاد بگیرد، به همین دلیل نوزادان معمولاً در این مرحله دچار یبوست می شوند. غذاهای با فیبر کم و عدم مصرف مایعات کافی منجر به یبوست می شود.

کم آبی بدن کودک و نوزاد:

دندان درآوردن، برفک زدن دهان نوزاد، عفونت گلو، سرماخوردگی یا عفونت گوش باعث بی اشتهایی نوزاد و بی میلی به شیر می شود. نوزادان بزرگتر گاهی در اثر ننوشیدن شیر یا آب کافی همراه با غذا دچار یبوست می شوند. دلیل یبوست هر چه باشد، اگر نوزاد مایعات کافی دریافت نکند، آب بدن اش کم می شود. خشک شدن بدن سفت شدن مدفوع را به دنبال دارد.

ابتلا به بیماری یا عارضه های مختلف:

یبوست گاهی علامت آلرژی غذایی، مسمومیت های غذایی مانند بوتولیسم یا ابتلا به اختلال های متابولیسم یعنی وجود مشکل در شیوه جذب غذا توسط بدن است.
یبوست نوزادان به ندرت از بیماری های مادرزادی نشأت می گیرد. با این حال بیماری های مادرزادی آسیب زننده به عملکرد روده بزرگ مانند بیماری هیرشپرونگ، مهره شکاف دار یا اسپینا بیفیدا و سیستیک فیبروسیس نیز منجر به یبوست می شود.
عوامل ایجاد کننده یبوست به دو دسته ارگانیک (عضوی) و غیر ارگانیک (عملکردی) تقسیم می شوند. این عوامل ارگانیک یا عضوی، آناتومیک هستند، از جمله تنگی روده، اختلالات ساختمان عضلانی شکم مانند سندروم پرون، اختلالات عصبی یا عضلانی روده مانند هیرشپرونگ و اختلالات ستون فقرات. عوامل دارویی مانند مسمومیت با ویتامینD و عوامل متابولیک مانند کمبود پتاسیم، کم کاری تیروئید و اختلالات روده مانند عدم تحمل پروتئین شیر گاو، اختلالات بافت همبند مانند لوپوس و اختلالات روحی و روانی مانند بی اشتهایی عصبی.

عوارض یبوست

درد شکمی به ویژه در هنگام دفع، وجود خراش اطراف مقعد، علائم هموروئید (بواسیر)، بیرون زدگی روده، خونریزی و به طور شایع وجود توده مدفوع خشک شده بر سر راه مقعد، دفع مداوم ترشحات مدفوعی در طول روز و آلودگی لباس زیر که گاهی با اسهال اشتباه گرفته می شود، ولی در واقع خروج خود به خودی مدفوع آبکی تر از اطراف توده مدفوع خشک شده در انتهای روده است؛ مهم ترین عوارض یبوست در کودکان است.
بزرگ شدن شکم کودک، وجود خون در مدفوع، تغییر حجم مدفوع، تاخیر در رشد و اختلال در افزایش وزن، علامت هایی هستند که اگر در یک شیرخوار مشاهده شد باید والدین او را به نزد پزشک ببرند تا احتمال یبوست بررسی شود. یبوست می تواند نشانه یک بیماری باشد؛ بیماری های ستون فقرات، بیماری های دستگاه گوارش و کم کاری تیروئید می توانند با یبوست خود را نشان دهـنـد. که سبزآبی توصیه می کند حتما به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید.

درمان خانگی یبوست در نوزادان

1) نوزاد را در فواصل استاندارد شیر بدهید تا مواد غذایی در روده به خوبی هضم شود. زمانی که نوزاد شیر مادر مصرف می کند و دچار یبوست می شود، بهتر است رژیم غذایی نوزاد را تغییر دهید. ممکن است نوزاد به چیزی در رژیم غذایی مادر حساس باشد و این حساسیت عامل یبوست در نوزاد باشد.
اما اگر نوزاد شیرخوار از شیشه شیر(شیر خشک) تغذیه کند، بهتر است شیر خشک حداقل تا زمان رفع یبوست عوض شود. حساسیت به بعضی مواد اولیه شیر خشک باعث یبوست می شود.
​2) غیر از مواد غذایی روزانه، شیر، غلات سبوس دار و آبمیوه های تازه را در رژیم غذایی روزانه کودک تان قرار دهید. بعضی غذاهای جامد باعث کار نکردن شکم نوزاد می شود و او را دچار یبوست می کند، حال آن که بعضی غذاها دفع را آسان می کند. اگر تغذیه نوزاد ازغذاهای جامد را تازه شروع کرده اید، سعی کنید خوراکی های زیر را که فیبر بالایی دارند به کودک بخورانید:

  • کلم بروکلی
  • گلابی
  • آلو
  • هلو
  • سیب بدون پوست

لباس آشور

به جای برنجک یا گندمک فرآوری و تصفیه شده غلاتی مانند جو، جو دوسر یا خاویار گیاهی (کینوا) را بپزید. نان کامل سبوس دار، کراکر و برشتوک سبوس دار نیز مدفوع را حجیم و یبوست را شیرخواران را درمان می کند.

3-به مقدار کافی به او آب بدهید.

4-از غذاهای پرفیبر مثل انواع لوبیا نخود سبز، زرد آلو، آلو و اسفناج استفاده کنید.

5-شکم نوزادتان را به آرامی ماساژ دهید.

6-در نوزاد بالای 6 ماه زیر نظر پزشک می توانید از شیاف های گلیسرین برای نرم کردن مدفوع استفاده کنید.

7-ورزش در نوزادان تحرک به گوارش کمک می کند. اگر نوزاد راه رفتن بلد نیست، حرکت دوچرخه پاها و تمرین های دیگر را برای نوزاد امتحان کنید.

8-ماساژ ملایم شکم و پایین شکم روده را تحریک به دفع مدفوع می کند. شکم سفت نوزاد را چند بار در طول روز ماساژ دهید تا نوزاد در نهایت مدفوع کند.

9-تحریک مقعدی نوزاد یا تحریک راست روده

با انگشت، دماسنج مقعدی یا گوش پاک کن به آرامی به راست روده فشار بیاورید. این تحریک به سرعت منجر به کار کردن شکم می شود.

یبوست نوزادان و درمان دارویی

دکتر مهتاب ملکی متخصص نوزادان در این باره گزارش می دهد: در یبوست های طولانی در صورت وجود توده سفت مدفوع، نخست با مداخلات پزشکی از طریق تنقیه و شیاف، توده را از میان برداشته و سپس درمان دارویی شروع می شود. از آنجایی که درمان دارویی برای طولانی مدت ادامه می یابد، پس باید از داروهای کم عارضه و بدون ایجاد عادت یا وابستگی استفاده کرد.

راه حل هایی برای تشویق کودکان به دستشویی رفتن و جلوگیری از خودنگه داری را اینجا بخوانید.

عوامل دارویی که برای کاهش قوام، مواد دفعی و نرمی مدفوع استفاده می شوند به دو گروه محرک و اسموتیک تقسیم می شوند. گروه محرک مانند روغن کرچک یا سنا که کمتر توصیه می شوند. عوامل اسموتیک که سبب جذب آب به طرف روده وشلی مدفوع می شوند برای مصرف طولانی مناسب ترند. عصاره مالت و پودر پلی اتیلن گلیکول که اغلب با شیر یا آب میوه مخلوط و مصرف می شوند از دسته عوامل اسموتیک هستند.
نکته مهم در مصرف داروعدم قطع زودرس آن است. اغلب والدین با بهبود حرکات روده یا ایجاد اسهال اقدام به قطع دارو می کنند که این امر سبب برگشت علائم می شود. ولی باید توجه داشت که دوره درمان دارویی در حدود چهار تا شش ماه به طول می انجامد.

و در انتها استفاده از ملین تاثیری روی شیر مادران شیرده دارد ؟

گاهی مادران یبوست دارند و این مساله به صورت ژنتیکی در خانواده وجود دارد. اگر مادر رژیم غذایی اش را تغییر دهد یا ملین مصرف کند از طریق شیر روی کودک تاثیرمی گذارد و چنانچه کودک مشکل یبوست داشته باشد، تغذیه با شیر تا اندازه ای مشکل او را حل می کند اما اگر این روش پاسخ نداد حتما باید بررسی و آموزش های دیگری به مادر و شیرخوار داده شود.