فروشگاه اینترنتی سبزآبی، نمایندگی انحصاری فروش اینترنتی لباس نوزاد و کودک برندهای تیک تاک و برگ سبز
مضرات تلویزیون دیدن برای نوزادان

مضرات تلویزیون دیدن برای نوزادان

  • 1400/09/24
  • 7667
بسیاری از والدین نگران تماشای تلویزیون توسط نوزاد خود هستند و همیشه در این باره سوالاتی دارند.

از جمله اینکه آیا تماشای تلویزیون برای نوزادان مفید است یا مضر؟ با ما همراه باشید تا به سوالات رایج درمورد تلویزیون دیدن نوزادان پاسخ دهیم.

چرا می گوییم وسایل الکترونیکی خوب نیستند؟

به خاطر اینکه پردازش اطلاعات در این سنین مستلزم آن است که نوزاد در مرحله ای از رشد باشد تا بتواند اطلاعات وارده را پردازش کند وگرنه دچار یک نوع فشار شناختی می شود که به آن «لود شناختی» می گویند. به این معنا است که اطلاعات بیش از حد ظرفیت نوزاد وارد سیستم پردازش اطلاعاتش می شود و در نهایت به او فشار روانی وارد می آورد.

مضرات تلویزیون دیدن برای نوزادان و کودکان

متاسفانه تعداد اثرات منفی و مخرب تلویزیون خیلی بیشتر از اثرات خوب آن است. از جمله اثرات مخرب تلویزیون دیدن نوزادان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تاثیر تلویزیون دیدن نوزادان بر چشم

نگاه کردن زیاد به تلویزیون برای کودکان می تواند برای چشم آن ها آسیب زا باشد. چشم را سریعا خسته می کند و موجب ظهور سردرد در آن ها می شود. به ویژه زمانی که به تلویزیون در فضای تاریک نگاه کنند.

تماشای صحنه های خشن و تاثیر مخرب روی فعالیت مغز

صحنه های بمب گذاری، خودکشی، تلفات جنگی و موارد این چنینی به راحتی در برنامه های تلویزیونی دیده می شود. مطالعات نشان می دهد تماشای صحنه های خشونت آمیز موجب افزایش سطح پرخاشگری و اضطراب در کودکان می شود.
کودکانی که به مدت زیادی در معرض تماشای محتوای خشن قرار دارند، دنیا را جای نا امن و ترسناکی می بینند.

نشان دادن دنیا به شکل تحریف شده برای کودک

در آثار تخیلی و غیرواقعی دنیا به صورتی متفاوت به ما نشان داده می شود، پس در نمایش این آثار برای کودک دقت کافی را داشته باشید اگر این اغراق در اندازه هایی است که شخصیت داستان کوچک شده و در بین طبیعت به شکل رایج زندگی می کند، می توان با حضور در کنار کودک و توضیح در مورد فضا، اثر را تماشا کرد اما در زمانی که شخصیت وارد دنیایی می شود که فرا زمینی است و یا رفتاری غیرعادی دارد. آثار مخربی بر روی خردسالان خواهد داشت. والدین باید توضیحاتی را درخصوص این آثار به فرزندشان بدهند.

درک نکردن تلویزیون توسط نوزاد

یکی از مهم ترین مضراتی که تماشای تلویزیون برای کودکان به همراه دارد، این است که وقتی جلوی تلویزیون بنشیند و به تماشای صحنه های متحرکی که در یک صفحه ی بزرگ به نمایش درمی آیند بنشیند، شما آن را از تعامل با خود و محیط اطراف محروم کرده اید. در واقع نوزاد نمی تواند با اطرافیانش ارتباط برقرار کند و به یادگیری و رشد بپردازد. به جای آن، وقتش را صرف تماشای تصاویری می کند که هیچ مفهومی از آن را نمی فهمد.
همچنین به ازای هر ساعتی که تلویزیون خانه روشن باشد، نوزادان قادر به درک 770 لغت از مجموع لغت های والدینشان نیستند که این امر نشان دهنده کاهش ارتباط بین کودکان و والدین می باشد.

تاثیر تلویزیون بر رشد اولیه مغز

کودکان ممکن است به رنگ های روشن و متحرک روی صفحه خیره شوند، اما مغز آن ها قادر به ایجاد حس یا درک معنی آن همه تصاویر عجیب و غریب نیست. حدود 18 ماه طول می کشد تا مغز کودک به نقطه ای برسد که بفهمد نشانه هایی که بر روی صفحه می آیند، معادل آنچه هستند که در دنیای واقعی وجود دارد.

تلویزیون در تمرکز اختلال ایجاد می کند

کودکانی که مدام تلویزیون در خانه برای آن ها روشن است، در آینده برای تمرکز کردن دچار مشکل می شوند. به عبارت دیگر، وقتی که صداهای مختلفی در محیط باشد نمی توانند برای شنیدن منبع هدف مورد نظر شان تمرکز کنند. مثلا در کلاس درس تمرکز خوبی نخواهند داشت. زیرا علاوه بر وجود صدایی مداوم از تلویزیون در منزل که تمرکز آن ها را از بین برده است، به دیدن تصاویر بصری شبیه سازی شده در تلویزیون با سرعت و ویژگی های خاص خود عادت کرده اند و دیگر نمی توانند نسبت به صحبت های معلم و تخته کلاس دقت خوبی داشته باشند.
این کودکان عادت کرده اند که از طریق نگاه کردن با آنچه می بینند ارتباط برقرار کنند. و چون کمتر با دیگران و اطرافیان خود صحبت کرده اند، توانایی تمرکزشان در یادگیری از طریق شنیداری کمتر از توانایی آن ها در یادگیری از طریق دیداری است. ضمن این که بازه توجه و تمرکز آن ها هم کوتاه تر از کودکان دیگر است.

با تلویزیون، معاشرت از نوزادتان را می گیرید

نوزادان با برقراری ارتباط چهره به چهره با والدین خود معاشرت می کنند. یک تلویزیون یا هر صفحه نمایش دیگری می تواند این ارتباط را مختل کند. یک مطالعه نشان می دهد، زمانی که در یک محیط تلویزیونی در پس زمینه قرار داشته باشد، والدین کمتر با کودک خود ارتباط برقرار می کنند. محققان دریافته اند، نوزادان نوپایی که در چنین سنینی به تماشای تلویزیون می پردازند، ممکن است سخت تر از سایر نوزادان در بزرگسالی احساسات خود را کنترل کرده و روی آن مدیریت داشته باشند.
تلویزیون دیدن نوزاد

اگر نوزاد بیش از اندازه در معرض تلویزیون قرار بگیرد در آینده:

  • دیر تر خواندن و نوشتن را یاد می گیرد.
  • استفاده از قدرت تخیل کاهش می یابد.
  • استفاده از ابتکار عمل یا انگیزه کاهش می یابد.
  • قدرت حل مسئله وقدرت تفکر تحلیلی از بین می رود.
  • عدم تمرکز طولانی مدت.
  • عدم استفاده از بیش از دو حس در یک زمان برای گسترش درک محیط پیرامون.
  • اختلالاتی در خواب کودک به وجود می آید.
  • خشن و مضطرب می شوند.
  • کنترلی روی عواطف خود ندارند.

تلویزیون دیدن نوزاد و کودکان از چه سنی مجاز است؟

بین سن 2 تا 5 سالگی کودک نباید بیش از یک ساعت در روز از موبایل، تلویزیون، تبلت یا کامپیوتر استفاده کند.
اگر به هر دلیلی وسیله ایی، مانند گوشی تلفن همراه را در اختیار او قرار می دهید نباید هر بار بیش از بیست دقیقه از آن استفاده کند. پس از بیست دقیقه سرگرمی جالب تر و جذاب تری برای او آماده کنید.

راه حل چیست؟

برای نوزادان تا هجده ماهگی از وسایل الکترونیکی (تلویزیون، موبایل، تبلت، کامپیوتر) برای سرگرمی استفاده نکنید. بدین منظور تلویزیون و کامپیوتر را از اتاق کودک حذف کنید.
زمانی که کودک مشغول دیدن تلویزیون یا استفاده از برنامه های موبایل است، همراه او باشید. این گونه محتوای آموزشی بیشتری به کودک منتقل می شود.
صرف نظر از محتوا، زمان استفاده از سرگرمی الکترونیکی کودک خود را در سن 18 ماهگی تا 5 سالگی، روزی یک ساعت انتخاب کنید و به مدت زمان تعیین شده در هر شرایطی پایبند باشید.
همچنین به خاطر داشته باشید که تلویزیون، تلویزیون است! چه برنامه های آن را در صفحه نمایش تلویزیون ببینید چه در موبایل و چه در مانیتور کامپیوتر! موضوع کلا صفحه نمایشگر است.