فروشگاه اینترنتی سبزآبی، نمایندگی انحصاری فروش اینترنتی لباس نوزاد و کودک برندهای تیک تاک و برگ سبز
آروغ گرفتن نوزاد و ضرورت های آن

آروغ گرفتن نوزاد و ضرورت های آن

  • 1402/09/13
  • 201
یکی دیگر از مهارت های نگهداری نوزاد و بخش مهمی از برنامه ی غذایی کودک، آروغ گرفتن او می باشد.

آروغ زدن نوزاد (Burp a Baby)

نوزادان مانند بزرگسالان کنترل کافی روی بدن خود ندارند. به همین منظور شما باید به او در این زمینه کمک کنید. کودک شما ممکن است گاهی بدون آروغ زدن به راحتی غذا بخورد و استراحت کند. اما اگر نوزاد شما میزان زیادی گاز تولید می کند، باید از نظر داشتن و یا نداشتن رفلاکس با پزشک مشورت کنید. زمانی که درون معده ی نوزاد گاز تجمع می کند او به راحتی نمی تواند غذا بخورد و یا بخوابد. همچنین دچار درد های شکمی نیز می گردد. بعضی از نوزادان بلافاصله بعد از شیر خوردن و قرار گرفتن در حالت عمودی آروغ می زنند، اما برخی دیگر سریعا آروغ نزده و باید به آرامی به پشت او ضربه زده تا گاز از معده ی او خارج شود.

علائم نشان دهنده ی نیاز نوزاد به آروغ زدن

نوزادانی که به آروغ زدن نیاز دارند بدن خود را پیچ و تاب می دهند. و این رفتار اصولا زمان شیر خوردن رخ می دهد تا شما را متوجه این قضیه سازد. حتی ممکن است نوزاد احساس درونی خود را با سر و صدا کردن نیز اعلام کند و یا تا زمانی که این گاز از بدن او خارج نشده از شیر خوردن امتناع نماید. میزان آروغ زدن نوزادان با هم متفاوت است اما اکثر نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر به آروغ زدن نیاز دارند نسبت به نوزادانی که از طریق شیشه شیر می خورند. در واقع علت آن هم سرعت پخش بیشتر شیر از طریق شیشه می باشد و باعث می شود تا هوای بیشتری وارد بدن نوزاد شود. علائمی که نشان دهنده ی نیاز نوزاد به آروغ زدن می باشد در ادامه آمده است.

بی قراری هنگام شیر خوردن

اگر نوزاد به خود می پیچد و سر و صدا ایجاد می کند احتمال اینکه نیاز به آروغ زدن داشته باشد وجود دارد. پس بهتر است او را به حالت عمودی گرفته و با دست به آرامی به پشت او ضربه بزنید تا گاز از بدن او خارج شود.

توقف شیر خوردن

گاهی همراه با شیر مقداری هوا نیز توسط نوزاد بلعیده می شود و کودک احساس سیری کاذب می کند به همین دلیل دست از شیر خوردن می کشد. در این مواقع بهتر است آروغ نوزاد را بگیرید و به شیر دادن او ادامه دهید.

جمع کردن زانو ها درون شکم

نوزادان با اشاره ها و علامت های کوچک به شما خواسته های خود را می فهمانند. مثلا زمانی که نوزاد دردی در شکم خود داشته باشد زانو هایش را درون شکم جمع می کند شما باید پس از دیدن این صحنه به نوزاد برای گرفتن آروغ او کمک کنید. البته گاهی بعد از آروغ زدن نیز این علائم ادامه پیدا می کند که نشان دهنده ی علت دیگری می باشد و نیاز به مداخلات متفاوتی می باشد.

بیدار شدن از خواب

نوزادانی که مدت زمان زیادی به پشت می خوابند، هوای بیشتری به درون معده ی خود وارد می کنند به همین دلیل گاهی نوزاد فقط برای آروغ زدن از خواب بیدار می شود. در اصل یکی از اولین کار هایی که باید بعد از بیدار شدن نوزاد در نیمه شب انجام دهید گرفتن آروغ می باشد. بهتر است نوزاد اول آروغ زده تا بتواند شیر بیشتری بخورد.

لباس سبز آبی برند های تیک تاک و برگ سبز

لج کردن هنگام شیر خوردن

شیر خوردن از سرگرمی های لذت بخش برای نوزادان است اگر زمان شیر خوردن نوزادتان اخم کرده و ناراحت است احتمال اینکه نیاز به آروغ زدن داشته باشد وجود دارد.

بیش از حد جاری شدن آب دهان نوزاد

در بعضی مواقع زیاد شدن آب دهان نوزاد نشان دهنده ی گیر کردن هوا در زیر شیری که در معده ی نوزاد قرار دارد می باشد، و باید آروغ بزند. اگر با هر بار آروغ زدن آب دهان نوزاد جاری می شود به این معنی می باشد که باید بیشتر آروغ بزند.

روش های آروغ گرفتن

گرفتن آروغ نوزاد چه کمکی به او می کند؟

به دلیل کوچک بودن معده ی نوزاد، ممکن است هنگام شیر خوردن هوا نیز درون معده ی او جمع شود و موجب رفلاکس معده به مری، استفراغ، آسپیره شدن محتویات معده به ریه، بی اشتهایی و... شود. آروغ گرفتن نوزاد موجب موارد زیر می گردد:

  • افزایش تمایل به شیر خوردن و اشتها
  • راحتی نوزاد و خواب راحت
  • کاهش بی قراری
  • وزن گیری نوزاد
  • کاهش رفلاکس معده به مری

روش های آروغ گیری نوزاد

روش های متفاوتی را امتحان کرده تا به بهترین روش برای گرفتن آروغ نوزادتان پی ببرید. سه روش مرسوم برای این کار در ادامه بیان می شود.

  1. صاف نشسته و کودک را به صورت عمودی روی سینه ی خود قرار دهید. با یک دست او را حمایت کرده و چانه ی نوزاد را روی شانه ی خود بگذارید. با دست دیگر به آرامی به پشت نوزاد ضربه بزنید. تکان دادن آرام کودک و یا نشستن در صندلی های گهواره ای می تواند کمک کننده باشد.
  2. در حالتی که نشسته اید کودک خود را به شکم روی دامان و یا زانو های خود قرار دهید. با یک دست قفسه ی سینه و سر کودک را نگه دارید و چانه ی کودک را در کف دست خود بگذارید. حواستان باشد که چانه ی نوزاد را بگیرید نه گلوی او را. و سپس با دست دیگر به آرامی به پشت او ضربه بزنید.
  3. کودک را روی شکم و بغل خود بخوابانید و مطمئن شوید سر او از سینه بالا تر قرار گرفته باشد. و سپس به آرامی به پشت نوزاد ضربه بزنید.

روش های کاهش میزان گاز وارد شده به معده نوزاد

به طور طبیعی هضم غذا در روده ی بزرگ منجر به تولید گاز می شود، که هم به غذایی که مادر خورده و هم غذای نوزاد مرتبط می باشد. غذا هایی مانند کلم بروکلی، لوبیا و کربوهیدرات ها گاز بیشتری تولید می کنند. کاهی اوقات نوزادان غذایی که مادر خورده و از طریق شیر به او منتقل شده را نمی توانند تحمل کنند و به همین دلیل معده ی آن ها گاز بیشتری تولید می کند. برای کاهش گاز وارد شده به معده می توانید کار های زیر را انجام دهید:

تغییر رژیم غذایی مادر: تغذیه ی مادران روی میزان گاز تولیدی معده ی نوزاد تاثیر دارد. در بیشتر موارد مواد لبنی مانند شیر و بستنی تاثیرات موثری دارند.

شیر خشک: هنگام مخلوط کردن شیر خشک و هم زدن شیشه میزان زیادی هوا وارد شیشه می شود. بهتر است بعد از درست کردن شیر خشک کمی آن را ثابت نگه داشته تا هوا خارج گردد.

مدل شیشه شیر و سر شیشه: بهتر است از شیشه هایی که بیشتر شیر را در قسمت سر شیشه نگه می دارند و یا شیشه هایی که سیستم خروج هوا دارند استفاده کنید. اندازه ی سر شیشه ها بستگی به سن نوزاد دارد. سر شیشه های بزرگ تر میزان شیر بیشتری را به دهان نوزاد وارد کرده و نوزاد برای افزایش سرعت بلعیدن شیر، هوای بیشتری را وارد معده ی خود می کند. پس از سر شیشه ی مناسب سن نوزاد استفاده کنید.

زمان مناسب برای آروغ گیری نوزاد

  • در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، هنگام تعویض پستان
  • در نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می کنند، بعد از هر 60-30 میلی لیتر شیر خورده شده
  • بعد از پایان شیر دهی

آروغ گرفتن

تا چه زمانی باید آروغ گرفتن را ادامه داد؟

برای قطع این کار زمان و سن مشخصی وجود ندارد. اما با رشد نوزاد سیستم گوارشی او نیز تکامل پیدا می کند. یعنی حدودا 6-4 ماهگی نوزاد، مخصوصا زمانی که نوزاد شروع به خوردن غذا های جامد کمکی می کند، شما متوجه این تغییرات خواهید شد.

علت سخت آروغ زدن نوزاد

گاهی اوقات کودک به آروغ زدن نیاز ندارد و یا هنوز قلق آروغ گرفتن او را یاد نگرفته اید. نوزادانی که به آرامی شیر می خورند و هنگام تغذیه جنب و جوش زیادی ندارند باد کمتری وارد معده شان شده و کمتر به آروغ زدن نیاز پیدا می کنند. گاهی اوقات به دلیل قولنج و یا کولیک نوزادی، آروغ زدن سخت می شود. کودکانی که دچار قولنج هستند بیشتر از 3 ساعت و بیشتر از 3 روز در هفته مداوم گریه می کنند و نا آرام هستند. این حالت تا 6 ماهگی متوقف می شود در این زمان حمام آب گرم و ماساژ می تواند کمک کننده باشد.

12 طرح راه راه لباس نوزادی و کودک

آروغ گیری نوزاد در خواب

اگر نوزاد شما مدام از خواب بیدار و نا آرام می شود و به آروغ زدن نیاز پیدا می کند، قبل از خواب آروغ او را بگیرید. روش آروغ گیری نوزاد در خواب مانند زمان بیداری می باشد تنها تفاوت آن این است که باید آرام تر به پشت او ضربه بزنید تا از خواب بیدار نشود.

سخن آخر

یکی از روش های موثر برای راحتی نوزاد بعد از تغذیه آروغ گیری او می باشد. بعضی از نوزادان به دلیل کولیک و یا قولنج سخت تر آروغ می زنند در این زمان شما باید با صبوری بیشتری اقدام به آروغ گرفتن نوزاد کنید و در صورت لزوم از پزشک کمک بخواهید. کودک را بدون مراقبت حتی دقایقی نیز تنها نگذارید زیرا امکان خفگی وجود دارد. همچنین نوزاد را بدون مراقبت دمر نخوابانید.